dimecres, 25 de febrer del 2009

Telers


Un teler es compon d'una estructura de fusta on es tensa un conjunt de fils disposats, generalment, en vertical -anomenats ordit. Els fils col·locats horitzontalment es diuen 'trama'. Ordir-los és un procés pel qual es va passant l'ordit per dalt i sota de la trama, creuant-la. Així, s'aconsegueix finalment, amb aquest encreuament entre trama i ordit, la tela.

A Manuals hem creat un teler però el nostre és ben rodó. De fet, és un plat de cartró ;-) Sempre intentem reciclar! El nostre teler particular és molt fàcil de construir: hem retallat unes osques al plat, l'hem decorat una mica i després hem fet passar la llana per aquestes fenedures per tal de formar la trama que en aquest cas serà circular.

Quan ja tenim el teler construit, comencem a teixir. Escollim llana del color que més ens agradi i l'enfilem en una agulla de punta rodona, no ens volem punxar, oi?

Amunt i avall, ziga-zaga: l'agulla salta com un dofí entremig dels fils i sense adonar-nos comença a aparèixer un meravellós teixit de colors vius!

Els artistes de primer i de segon estan teixint autèntiques peces d'artesania! Voleu veure-les totes? Doncs cliqueu aqui.

11 comentaris:

Unknown ha dit...

Ja tinc ganes de veura'ls acabats!! :D

Sther ha dit...

Quina idea més genial això d'utilitzar els plats de cartró!
Em venen ganes de fer-ho jo també.

Anònim ha dit...

Com tot el que feu,
és fantàstic.Quina idea tant creativa!

Anònim ha dit...

hOLAAAAAAA!
Os he conocido por casualidad, y me ha ENCANTADO vuestro blog!!!.
Que maravilla!!!.
Tengo muchas ganas de aprender a hacer estos telares, pero no se como empezar con los hilos, ¿me ayudais??
Muchas gracias y un saludo.

Ticia ha dit...

What a cool activity! Thanks for sharing it.

nopinkhere ha dit...

They look gorgeous! I want to make one myself! I wish you had a photo of how you wound the starting yarn and secured it though.

Las Teje y Maneje ha dit...

Cristina! Ara veig això dels telers que em comentaves! És xulíssim! Ja m'ho ensenyaràs a fer! Hi he arribat a través de Duduá. Que vagi molt bé el programa de ràdio!!!
Petons

el Shysh ha dit...

Ostres un pas a pas de com es col.loca l'ordit radial seria una genial idea. I ja m'estic pensant de fer l'activitat amb els meus alumnes.

Anònim ha dit...

Com passem l ordit?
Gràcies!

La classe màgica ha dit...

Per crear l'ordit circular, has de passar la llana per les osques i lligar-la per darrere! Ho pots fer amb una cinta adhesiva... Després, per cosir la trama, has lligar el fil de llana del color escollit en el centre d'aquest ordit i començar a cosir sempre en la mateixa direcció ... sembla complicat, però ja veuràs que si ho intentes és molt fàcil! ;-)

Anònim ha dit...

Lo de los platos y lo de los colores me a quedado claro pero el empieze de poner la lana no y no puedo hacerlo con mi hija gracias