dimarts, 9 de desembre del 2008

Estrelles de paper maixé



Els nens i nenes de p4 heu fet uns estels de Nadal de categoria. Amb cartró, paper maixé, paper de regal, purpurina d'or i molta il·lusió. Amb elles decorem la classe màgica però on la penjareu quan la porteu a casa?

10 comentaris:

Anònim ha dit...

I com es fabrica el paper maixé?

La classe màgica ha dit...

El paper maixé és simplement paper mastegat o matxucat, i els únics ingredients són: paper, aigua i cola d’empaperar, que podeu trobar a les drogueries i és un producte barat. La cola d’empaperar es ven en pols, que s’afegeix a l’aigua (mai al contrari) poc a poc i seguint les instruccions de l’envàs.

Les proporcions d’aigua i cola varien segons el fabricant, i també depenen de les vostres preferències. A alguns els agrada més treballar amb una cola espessa mentre que d’altres la prefereixen líquida. Tant l’una com l’altra són vàlides. Jo sóc partidaria d’un terme mig, és a dir, aproximadament 3 litres d’aigua per cada 100 grams de cola en pols. Però podeu posar-hi entre 2 i 4 litres segons com us agradi. La cola s’ha d’anar afegint a l’aigua poc a poc mentre remenem contínuament, per tal que no es formin grumolls.


Talleu gran quantitat de tires de paper de diari. A l'hora de tallar les tires, és important esquinçar el diari amb les mans, mai amb tisores. Les vores del paper tallat a mà tenen un serrell molt fi a través del qual s’absorbeix l’aigua i la cola per un fenomen de capil·laritat. El paper tallat amb tisores corre el perill d’aixecar-se per les vores un cop sec.

Prepareu la cola en pols en una palangana. Submergiu les tires de paper en aquesta cola i deixeu que quedin xopes. Aleshores anem agafant les tires de paper de diari moll i anem recobrint l’objecte que volem fer. Quan treballeu, penseu a passar les tires entre dos dits per escórrer l’excés d’aigua i cola abans d’aplicar-les. S’han d’anar disposant vàries capes de paper (mínim 3), perquè faci un bon gruix.

I ja està! Oi que és fàcil?

Anònim ha dit...

Gràcies per apropar als pares la vostre activitat!!. Els estels son preciosos i el nostre ja el tenim penjat a la porta de casa.
Bones festes!!!
Susanna (mare d'Ariadna de P4-Girafes)

Anònim ha dit...

Merci pel suport, Susanna!

I aprofito per felicitar a tots els pares i mares de P4 perquè són els alumnes que més s'impliquen i reciclen de tota l'escola. Moltes felicitats!!

Anònim ha dit...

yo tambien quiero aprovechar para darte las gracias por hacernos partícipes de la actividad. Este blog está de muerteeeeee...!!!! como dice mi hija, que cada viernes llega a casa entusiasmada con alguna actividad de la "clase mágica" .
felicitaciones! y felices fiestas!!!
Mariana (mamá de Maia de P4-Elefants)

Anònim ha dit...

Bona tarda, soc la Mare de Sergio Gundin, P4 Jirafes. i la veritat estic una mica enfadada, ja que el Sergio porta molt material i no porta res fet a casa. L'estel, no l'ha portat, el movil tampoc. Llavors m'agradaria parlar amb tu Cristina, pq no se si es que Sergio no fa res o que pasa.
Gracies.

La classe màgica ha dit...

Hola mare del Sergio. Agraeixo molt les col·laboracions que fa el teu fill portant material de reciclatge a classe. Ja he comentat aqui, que els alumnes de p4 són els campions reciclant.

També vull dir-te que el nen ha fet tots els projectes desde que el curs va començar, però un d'ells, el del mòbil, no el va acabar ja que el dia que ho havia de fer no va assistir a classe. Però això no vol dir que no m'oblidi! L'acabarà al gener. Preferia que primer portés l'estel a casa, per Nadal. Tot això li vaig comentar a la seva monitora perquè t’ho fes saber.

El que em preocupa i també m’estranya moltíssim és que en Sergio no us hagi portat l’estel. Perquè estic segura de que el va fer, el va acabar, va fer el sobre on es guardava i després, li vaig portar a la classe junt amb els altres estels perquè la mestra els repartís.

Estigues tranquila doncs el teu fill treballa bé a classe, ve amb moltes ganes, fa la feina a gust i realitza els projectes com els altres alumnes. A més, sóc molt obstinada en que tots els nens o nenes facin els treballs, que aquests no es facin malbé i que no es perdin... Segurament l’estel d’en Sergio està a la classe de les Girafes... Quan pugui posar-me en contacte amb l’escola ho esbrinaré, no pateixis.

També voldria dir a tots els pares o mares que quan tingueu qualsevol dubte o problema amb els vostres fills/es sobre l’activitat de Manuals, m’ho comenteu en privat. Podeu trucar a l’escola i preguntar per mi o escriure’m a l’email del blog (artefacta@artefacta.es) i us trucaré tan bon punt sigui possible. Moltes gràcies.

Una abraçada i bones festes,
Cristina

Anònim ha dit...

Moltes Gracies Cristina, per respondre tan ràpid, apunto el correu per si un altre dia tinc dubtes.
Ja he vist una foto on surt fent la pulsera, molt concentrat.
t'ho torno a dir moltes gràcies.
Ja he vist fotos dels petits traballant.

Anònim ha dit...

Hola, m'agradaria saber amb què forres l'estel després que el paper de diari s'assequi? I per penjar-lo com ho fas? Fas un forat amb alguna cosa?
Voldria saber si va resultar molt difícil fer aquesta activitat amb infants de p4.
Moltes gràcies cristina!
M'agrada molt que pengis les activitats en aquesta web així moltes mestres les podem mirar!

La classe màgica ha dit...

Hola mestre/a anònim!

L'estel que veus a les fotos esta només fet de cartró folrat de paper de diari i després, quan s'ha secat, se li ha donat un toc de pintura daurada. Ho pots fer amb un spray, o amb pinzell. Recordo que un any el vam folrar amb paper daurat i també va quedar molt bé. Però aquest cop em va agradar més que es veiés una mica el material original, o sigui el paper maixé, i no vam cobrir del tot l'estel.
Aquest projecte el vaig fer amb artistes de 4 anys i s'ho van passar molt, molt bé. És fàcil, divertit i a més és recicla, excepte la cinta. Aquesta passa per un forat que vaig fer amb un punxó. Si no en tens, pots foradar-la amb una agulla gruixuda o amb la punta d'unes tisores.

Espero que t'hagi resolt els dubtes! A veure si veiem per Nadal els vostres estels! Segur que queden molt bonics!