Què divertit va ser el taller d'estiu, fa un parell d'anys, on vam convertir la nostra classe màgica en un fantàstic i creatiu "saloon"! Si no ho recordeu, clicantaquí podeu refrescar la memòria. Així que, com l'experiència va ser tan grata, aquest any he decidit fer de nou el exitós taller sobre els intrèpids vaquers del Salvatge Oest. Els alumnes de cinc anys s'ho han passat fenomenal i com l'altra vegada, ens hem posat de ple a la feina per crear: un estupend barret de "cowboy" amb la seva sivella d'or, una bandana ben decorada, la ferradura de plata que dóna bona sort, la serp de cascavell i per descomptat una bonica estrella de xèrif!
I aquí teniu els entremaliats bandits del comtat de Fem Manuals! Graciosos, oi?
A Fem Manuals ens agrada aprendre a cosir. A molts dels meus alumnes els encanta crear els seus personatges fets de feltre i són molt pacients a l'hora de realitzar-los. Prenem com a premissa cosir-ho tot! No "fem trampes" i no utilitzem cola en les nostres creacions. Si cosim, ho fem fins al final!
Cosir és una activitat de psicomotricitat fina molt important per als nens i les nenes, i penso que a les escoles hauria de fer-se sempre com a exercici de concentració i de destresa motriu.
Avui podeu veure el magnífic treball que l'Antonio, després de tres cursos sencers venint a les meves classes! ha pogut per fi acabar. I és que cosir un bon pirata fet de feltre, amb dedicació i molts detalls, com uns grans bigotis, una cicatriu de batalles, fil d'or per al barret, una boja calavera i un pegat amb "habitant" inclòs no és tasca fàcil... Malgrat tot podem dir que tenim un bon resultat capità! Divertit, oi?
Gràcies Helena! Què divertit ha estat poder ser una alumna més en els nostres tallers intensius! I és que aquesta vegada, el passat dissabte 1 de juny, en el nostre curs intensiu dedicat a la ceràmica, l'Helena va ser la que va portar la batuta gairebé tot el matí! Un monogràfic dedicat a l'art de la ceràmica, a saber modelar una figura o a gaudir de la matèria. Per la meva banda vaig ensenyar a les nostres atentes alumnes, com crear una formiga a partir del reciclatge d'una pinça d'estendre, però més tard Helena ens va delectar amb clares i relaxants explicacions sobre el fang, la matèria, la terra... per després plasmar-les en peces de ceràmica. Estimats i estimades alumnes de tots aquests cursos intensius, només dir-vos que aquest, ha estat l'últim taller de la temporada però no és el final d'una il·lusió per ensenyar-vos el que Helena i jo sabem i també per gaudir aprenent de tots vosaltres. Moltes gràcies per tot i feliç estiu!
En la meva activitat pretenc treballar aspectes de l’àrea de l’educació artística: visual i plàstica, aprofundint en l’adquisició de procediments com: l’experimentació de diferents tècniques, la manipulació de diferents materials i objectes, la transformació, la exploració, etc.
Els objectius són conèixer i experimentar la plàstica partint dels interessos dels nens i les nenes i de la seva motivació, procurant de donar l’atenció necessària a cada alumne. El seguiment ha de ser individual, tot ajudant en el creixement de cada trajectòria creativa. L’infant s’ha de sentir acompanyat i guiat en el procés d’aprenentatge, sentir que es tenen expectatives envers ell, sentir que es valora el seu treball com el de qualsevol altre, i sentir-se acceptat.
Objectius més específics són: motivar la sensibilització davant el fet creatiu i artístic, crear, experimentar, descobrir. És a dir, en tots els treballs es pretén potenciar el desenvolupament de la sensibilitat, la creativitat i l’expressivitat dels alumnes, valorant molt els seus avanços i la seva capacitat. Però intento motivar a cada ú des de les seves possibilitats. Mai es fa ús de la comparació ni de la competitivitat. Tampoc de la còpia i del estereotip. No dic com ha de ser el resultat, sinó com es pot fer, quins recursos es poden utilitzar, quines són les eines apropiades, com és una tècnica determinada, etc. Encara que tot això també es pot modificar i tornar a inventar de nou. En l’art no hi ha fórmules ni receptes.
També ensenyo a l’infant a valorar i respectar el seu taller de manualitats, mantenint-lo net i organitzat, doncs és important la preparació de l’espai físic i de l’ambient per tal de afavorir el treball dins d’un clima relaxat i al mateix temps lúdic. En les sessions de treball es respira un ambient de benestar, agradable i distès on l'infant pot pensar, meravellar-se i gaudir del que fa, i del que veu.
Cristina Moreno Il·lustradora i dissenyadora gràfica. Ha fet dibuixos animats, exposicions de pintura i ha publicat en diaris i revistes. Ha treballat en el món del disseny gràfic durant molt de temps i porta més de quinze anys ensenyant als nens i a les nenes a gaudir de l’art. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i per la UAB, en Disseny gràfic a l’Escola EINA. Actualment treballa com a il·lustradora i dissenyadora freelance i és la mestra de Fem Manuals.