dimecres, 25 de febrer del 2009

Telers


Un teler es compon d'una estructura de fusta on es tensa un conjunt de fils disposats, generalment, en vertical -anomenats ordit. Els fils col·locats horitzontalment es diuen 'trama'. Ordir-los és un procés pel qual es va passant l'ordit per dalt i sota de la trama, creuant-la. Així, s'aconsegueix finalment, amb aquest encreuament entre trama i ordit, la tela.

A Manuals hem creat un teler però el nostre és ben rodó. De fet, és un plat de cartró ;-) Sempre intentem reciclar! El nostre teler particular és molt fàcil de construir: hem retallat unes osques al plat, l'hem decorat una mica i després hem fet passar la llana per aquestes fenedures per tal de formar la trama que en aquest cas serà circular.

Quan ja tenim el teler construit, comencem a teixir. Escollim llana del color que més ens agradi i l'enfilem en una agulla de punta rodona, no ens volem punxar, oi?

Amunt i avall, ziga-zaga: l'agulla salta com un dofí entremig dels fils i sense adonar-nos comença a aparèixer un meravellós teixit de colors vius!

Els artistes de primer i de segon estan teixint autèntiques peces d'artesania! Voleu veure-les totes? Doncs cliqueu aqui.

dimarts, 24 de febrer del 2009

Super poder del braçalet!


Tots units a p5
fem polseres
en sèries pensades
ben conjuntades
de colors
blanc i blau
verd i roig
i tots contents
fem molt de goig!

L'oruga


La Paula F. Román és la primera artista de p5 que ha acabat la seva oruga de cartró, reciclant oueres. Hem cosit el seu animaló i li hem afegit dues antenes ben vermelles. Aviat veurem moltes més orugues passejant-se per la classe. Però com aquesta ha quedat tan bonica li dediquem un haiku que hem trobat a bloc, Verso niño, realitzat per Jano Antrix, poeta de Xile, (us recomano que llegiu els altres poemes infantils del bloc, són molt bons).

La oruga avanza
acordeón diminuta
lenta esperanza

La oruga ignora
que tiene por destino
ser mariposa

Oruga roja
ferrocarril pequeño
sobre una hoja

dimecres, 18 de febrer del 2009



7 girafes 3 elefants


Salut i alegria som tres elefants, els forçuts més grans que la terra cria!

I som set girafes més altes que no cap més ruminant; des del dia que vam néixer ens anem estirant, estirant!

dimarts, 17 de febrer del 2009

Més carnestoltes!

Us presentem a les bèsties de tercer!!! Grrrrrrrrr!


Podeu reconèixer qui és qui?

Mares i comentaris

Aquest bloc és un lloc web fàcil d'utilitzar, on publiquem les noticies de Manuals, els nostres pensaments, interactuem amb altres usuaris... També comporta la connexió i diàleg amb vosaltres, pares, mares, alumnes i totes les persones interessades en l'art que fan els infants a la classe màgica. Gaudiu del seu treball i molts de vosaltres us preneu la molèstia de participar amb comentaris. La "mort" d'un bloc es produeix per falta de comentaris. I molts visitants no se'n adonen que aquests són vitals per a la seva supervivència ;-)

Però més d'una mare m'ha parat pel poble! I m'ha explicat que té moltes ganes de escriure'ns i participar, però no sap com fer comentaris. Així que avui ho explico:

Quan llegiu una entrada, és a dir: una noticia o missatge, i us agradaria comentar-la, heu d'anar al final del text i sempre apareix l'hora en que s'ha escrit i la paraula "comentaris". Com veieu en la següent imatge, heu de clicar sobre la paraula "comentaris":


Llavors us apareixerà una finestra com aquesta:

Escriviu el vostre comentari i si no sou de "Google/Blogger", "OpenID" o no us ve de gust deixar el "Nom/URL", podeu escollir tranquilament l'opció "Anònim" i firmar el vostre text, si voleu.
Després només heu de clicar "Publiqueu el vostre comentari" i ja està!

dilluns, 16 de febrer del 2009

Fent l'animal

Tal i com us vàrem dir fa uns dies, durant tota aquesta setmana us mostrarem les imatges dels artistes de manuals portant màscares o antifassos que ells i elles han dissenyat per Carnestoltes.


Avui començem pels alumnes de segon. Oi que semblen unes autèntiques feres?

dimarts, 10 de febrer del 2009

Carnestoltes

La paraula Carnestoltes deriva del llatí carnis cualis, és a dir, carns privades. Es refereix a la prohibició de menjar carn durant els quaranta dies de Quaresma. La festa de Carnestoltes, de marcades arrels paganes, és una evolució directa dels saturnals romans que celebraven la fi de l’hivern i el renaixement de la natura a la primavera.

Carnestoltes significa, doncs, tres dies de divertiments públics, disbauxa i disfresses que satiritzen la vida quotidiana i l’autoritat en un intent de gaudir al màxim dels sentits.

A Manuals, ens divertim tot l'any inventant projectes i creant magníques obres d'art! I per celebrar aquesta festa tan popular, tampoc ens oblidem de dissenyar una màscara o un antifaç!

Els nens i nenes de p4 estan fabricant la seva màscara per disfressar-se de l'animal que correspon a la classe on pertanyen. Així que, molt aviat, veureu girafes i elefants voltant per aquest bloc! I els més ganàpies estan dissenyant un antifaç fet de cartolina i collage, molt ben elaborat, a partir de la plantilla que us passem (per si voleu fer-ho a casa) i de les propostes d'alguns animals.

dilluns, 9 de febrer del 2009

Bol il·luminat


Fa una setmana, els alumnes de segon també van començar a fabricar una palmatòria per celebrar La Candelera. Avui ja l'han acabada! Aquesta, no està feta amb fang i tires de plàstic translúcid com les anteriors. És un bol de paper maixé però, a diferència dels alumnes de primer, aquest està realitzat sense les capes de paper de diari. És una feina més complicada perquè el paper de seda és molt fi i més difícil de manipular. El globus es cobreix només amb aquest paper donant al bol un aspecte fràgil i delicat, on la llum de l'espelmeta traspassa fàcilment i li dóna un aspecte màgic!
Sobretot, no oblideu les advertències sobre el foc i els nens, esmentats en l'article sobre La Candelera el dia 28 de gener.

divendres, 6 de febrer del 2009

Un bol de paper maixé molt ben fet!


L'altre dia us deiem que els nens i les nenes de primer es van divertir de valent fent pastetes i fabricant un bol ben gros de paper maixé per decorar la casa. Avui, per fi, l'han acabat! Estan molt orgullosos de la seva feina: els bols són molt macos i han quedat molt originals, no us sembla?

dimecres, 4 de febrer del 2009

Arbre de paper


L'Aina Ayuso de quart ha fet un arbre de paper. I ja hi viuen uns habitants molt simpàtics!

La Carla i la Laura han fet uns petits estanys amb material de reciclatge. Diuen que hi posaran petits nenúfars amb espelmetes!

El fanalet xinès

En Pau Ariño celebra l'Any Nou xinès fabricant un fanalet típic d'Orient. L'any 2009 serà pels xinesos l'any 4707 i és l'any del Bou, segons l'horòscop tradicional de la Xina, un símbol de treball, lleialtat, fortalesa, cooperació i disciplina, característiques que en Pau té a Manuals! ;-)

La celebració de l'any nou xinès s'allarga durant quinze dies i es viu amb especial intensitat, essent comparable a les celebracions que es fan a Occident per Nadal i Cap d'Any. Els regals, l'engalanament de les cases i els generosos àpats familiars són també típics d'aquestes dates.

La Laura i el seu porquet


La Laura ja ha acabat el seu porquet de cartró! I està ben orgullosa, oi? Quin nom li posaràs al teu nou amic, Laura?